چرا شیشه هواپیما نمی شکند؟
چرا شیشه هواپیما نمی شکند؟
اگر اهل سفر با هواپیما و یا علاقمند به خود هواپیما باشید مطمئنا برایتان این سوال پیش آمده که چرا شیشه هواپیما با وجود تحمل فشار بالا نمی شکند و سالم باقی می ماند؟ و یا جنس شیشه هواپیما از چیست؟ در دنیای تکنولوژی و پیشرفته امروز که هر روز میلیون ها کشف جدید اتفاق میفتد دانستنی های جذابی برای هواپیما وجود دارد که با تلاش بسیار پژوهشگران و برای کاهش خطرات و اتفاقات ناشی از آنها، شناخته شده اند. با بلیط جت همراه باشید تا یکی از این دانستنی ها که به شیشه هواپیما مربوط می شود را بخوانیم.
جنس شیشه هواپیما از چیست؟ و چه فرقی با دیگر وسایل نقلیه دارد؟
قطعا اولین سوالی که در ذهن شما پیش می آید این است که « مگر جنس شیشه هواپیما با دیگر وسایل نقلیه متفاوت است؟ » همانطور که می دانید ارتفاع معمول پرواز 35000 پا است و فشار هوا در این ارتفاع، نسبت به سطح زمین بسیار کم ( حدود 3٫4 پاوند بر اینچ مربع) است؛ بنابراین ساختار هواپیماها باید به گونه ای طراحی و مهندسی شوند که بتوانند هنگام پرواز فشار مناسب برای انسان (11 پاوند بر اینچ مربع) را در کابین تامین کنند. از این رو اختلافی میان فشار هوای داخل و خارج هواپیما به وجود می آید که حتی می تواند منجر به از هم پاشیدن اجزای آن شود. برای جلوگیری از این گونه حوادث چند راه وجود دارد که یکی از آنها ساختار شیشه ی های هواپیماست. شیشه های هواپیما باید به نوعی ساخته شود که با پرواز هواپیما در ارتفاع و قرارگیری در دماهای حتی زیر صفر، بتواند فشار وارده را تحمل کند و ترک نخورد و نشکند. در غیر این صورت فشار هوای بالایی وارد کابین هواپیما شده و علاوه بر ایجاد مشکلات تنفسی برای مسافران، تعادل هواپیما را به هم می زند و ممکن است منجر به سقوط هواپیما گردد.
نکته مهمی که باید در نظر بگیرید این است که جنس شیشه های کناری و جلوی هواپیما با توجه به میزان فشاری که تحمل می کنند، متفاوت است. در کل شیشه های هواپیما به دو نوع Back Up Structure و Redundant تقسیم می شوند.
جنس شیشه های کناری هواپیما
شیشه های قسمت مسافران که فشار کمتری را نسبت به شیشه های جلویی، تحمل می کنند از نوع Back Up Structure است و از سه لایه تشکیل شده که متشکل از 2 لایه شیشه تلقی و سیلیکونی همراه با یک لایه جذب کننده نور خورشید است. لایه بیرونی مقاوم ترین لایه بوده و فشار بالایی را تحمل می کند. لایه درونی کمترین فشار را تحمل می کند و در تماس با کابین هواپیماست. بین لایه بیرونی و درونی لایه ای قرار دارد که سوراخ تنفس بر روی این لایه قرار دارد. در ادامه به این سوراخ تنفس می پردازیم.
این شیشه ها فقط امواج UV کمتر از 30% را جذب می کنند. به همین دلیل اگر توجه کرده باشید ،پنجره های هواپیما دارای یک پرده یا کرکره است که از ورود نور به داخل هواپیما جلوگیری می کند.
شیشه های جلویی هواپیما
از آنجا که شیشه جلوی هواپیما یا شیشه کابین خلبان فشار بیشتری را باید تحمل کند پنجره های کابین خلبان را به روش Redundant و همراه با 3 الی 5 لایه از جنس شیشه، آکریلیک، کربن، پلاستیک و … می سازند. این شیشه ها ساختاری شبیه شیشه های چندلایه و لمینت دارند و در صورت برخورد جسم خارجی (مثلا پرندگان) خرد نمیشوند و ممکن است تنها ترک بردارند. اگر در شیشه جلوی هواپیما از شیشه نشکن یا سکوریت استفاده شود، با اولین ضربه شیشه ها می شکنند و خورد می شوند.
تفاوت دیگری که شیشه های جلوی هواپیما با شیشه های کناری دارند، شفافیت شیشه و خنثی کردن نور خورشید است. شفافیت شیشه های کابین خلبان باید طوری باشد تا خلبان هنگام فرود بتواند دید کافی و مناسبی داشته باشد. برای خنثی کردن و کاهش اثر اشعه خورشید در کابین ، از تکنیک Polarized استفاده می شود. در واقع این شیشه، اشعه UV را جذب نمی کند، بلکه فقط نورهایی که توسط اجسام منعکس می شوند را فیلتر می کند ،به همین ترتیب این شیشه باعث می شود دید خلبان برهم نخورد. بهتر است بدانید این تکنولوژی باعث کاهش شفافیت شیشه هواپیما نمی شود.
سوراخ تنفس چیست؟
همانطور که پیشتر گفتیم شیشه هواپیما از سه لایه تشکیل می شود. اگر دقت کرده باشید لایه دوم دارای یک سوراخ کوچکی به اندازه یک اسپاگتی است که همین سوراخ با انتقال فشار از لایه درونی به لایه ی بیرونی فشاری که بر روی لایه ی داخلی هواپیما وارد می شود را به لایه ی بیرونی که مقاوم ترین لایه است، منتقل می کند. دلیل استفاده از این روش این است که در صورت بروز اختلاف فشار ناگهانی، از شکسته شدن شیشه داخلی جلوگیری شود تا به مسافر آسیبی وارد نگردد.
چرا شیشه هواپیما گرد یا بیضی است؟
اگر تا به حال به شیشه های هواپیما دقت کرده باشید حتما دیده اید که گوشه های آن بصورت گرد است. اما دلیل گرد بودن گوشه شیشه های هواپیما صرفا زیبایی نیست و دلیل مهمی دارد.
در اوایل دهه ی 1950، شرکت هواپیما سازی De Havilland، اولین هواپیمای جت مسافربری تجاری دنیا به نام Comet را تولید کرد. اختراع این هواپیما به معنای واقعی یک معجزه محسوب می شد، اما یک سال بعد، یک هواپیمای Comet میان آسمان و زمین، متلاشی شد و ظرف چند ماه، دو هواپیمای دیگر هم دچار سانحه شدند.
مهندسان با بررسی تک تک ملخ های هواپیما، به علت این مشکل پی بردند و آن نوک تیز بودن گوشه های پنجره هواپیما بود. نکته این است که در هنگام افزایش اختلاف فشار داخل و بیرون کابین، اطراف پنجره هایی که گوشه های نوک تیز دارند، فشار بیشتری به وجود می آید و این فشار در طول پرواز افزایش پیدا می کند اما منحنی گوشه پنجره باعث توزیع این فشار می گردد. از آن پس پنجره ها را با گوشه های گرد می سازند.
اگر خواندن از دنیای گردشگری و سفر با هواپیما برایتان جذاب است، وبلاگ بلیط جت را از دست ندهید؛ این مجموعه همچنین برای شما علاقمندان به سفر، فهرست کاملی از بلیط های هواپیما اعم از چارتر و سیستمی را فراهم کرده است که می توانید با مراجعه به سایت ما به آدرس www.BILITJET.com از آنها مطلع شوید.
تاریخ انتشار:1398/11/15
بروز رسانی: 1399/06/04
بلیط جت به سرعت جت