جعبه سیاه هواپیما چیست؟
جعبه سیاه هواپیما چیست؟ و چرا اتفاقی برای جعبه سیاه هواپیما نمی افتد؟
قطعا بارها پیش آمده که نام جعبه سیاه هواپیما را شنیده اید. مخصوصا وقتی یک هواپیما سقوط می کند بسیار پیش آمده که شنیده اید دلایل سقوط هواپیما با بررسی اطلاعات موجود در جعبه سیاه اعلام خواهد شد. اما به راستی این جعبه سیاه چیست؟ و چگونه کار می کند؟ و چرا حتی هنگام انفجار و آتش سوزی هیچ اتفاقی برای آن نمی افتد؟ بلیط جت در این مطلب قصد دارد به تمام این سوال ها که در ذهن شما ایجاد شده پاسخ دهد.
برای رزرو بلیط ارزان هواپیما از اینجا کلیک کنید.
جعبه سیاه هواپیما چیست؟
جعبه سیاه هواپیما یک سیستم الکترونیکی است و با باتری کار می کند و تمام اطلاعات مربوط به پرواز را در دل خود ثبت و ضبط می کند تا درصورت بروز حادثه به کشف حقیقت کمک کند. این جعبه اصلا به رنگ سیاه نیست بلکه آن را نارنجی ساخته اند تا هنگام وقوع حادثه راحت تر پیدا شود و به گونه ای طراحی شده تا در سخت ترین شرایط و تحت دماهای بالا دوام بیاورد. جعبه سیاه معمولا در دم هواپیما قرار دارد چرا که دم هواپیما امن ترین جای هواپیماست و کمتر در معرض خطر برخورد با موانع قرار دارد.جعبه سیاه FDR نام دارد.
چرا اتفاقی برای جعبه سیاه نمی افتد؟
کشف حقیقت همیشه برای همه مهم است. علی الخصوص در صورت بروز حوادثی چون سقوط هواپیما که افراد زیادی در آن جان خود را از دست می دهند. علل سقوط هواپیما با بررسی اطلاعات موجود در جعبه سیاه و بازخوانی آن بررسی می شود و به همین علت اطلاعات موجود در جعبه سیاه بسیار مهم هستند. برای اینکه این جعبه آسیب نبیند آن را بسیار مقاوم به تمام شرایط (آتش سوزی و ضربه) ساخته اند. برای محافظت از اطلاعات موجود در حافظه، جعبه سیاه را با لایه نازکی از آلومینیوم و 1 اینچ (حدود 3 سانتیمتر) لایه عایق محافظ در برابر حرارت می پوشانند و بعد روکشی از جنس فولاد ضدزنگ یا تیتانیوم که در برابر خوردگی و پوسیدگی مقاوم است دور آن می کشند. به این ترتیب جعبه ای بسیار مقاوم ساخته می شود که در برابر هرگونه حادثه و انفجار مقاوم بوده و آسیبی به آن نمی رسد ، بنابراین احتمال اینکه جعبه سیاه در حادثه صدمه ببیند نزدیک به صفر است.
جالب است بدانید اگر در طول حادثه جعبه سیاه با شتابی بسیار زیاد به بیرون پرتاب شود نیز اتفاقی برای آن نمی افتد چرا که طوری ساخته شده که در برابر نیروی گرانش 3400، که معادل سرعتی حدود 310 مایل در ساعت (mph) است مقاوم باشد و هیچ گونه آسیبی به آن نرسد. نکته عجیب دیگر در مورد این جعبه این است که جعبه سیاه هواپیما می تواند تا یک ساعت در برابر گرمای 2000 فارنهایت (1093 درجه سلسیوس) دوام بیاورد و در عمق بیست هزار فوتی نیز قادر است به کارکرد خود ادامه دهد.
جعبههای سیاه نوارهای بازتابنده نور دارند تا جستجوگران راحتتر بتوانند آنها را بیابند. این جعبهها دارای فرستندههای زیردریایی هستند تا بتوانند با ارسال سیگنال فراصوت توسط گیرندههای صوتی و تجهیزات موقعیتیاب صوتی ردیابی شوند. این فرستنده ها توسط حسگرهای حساس به آب، فعال میشوند. طول موج امواج ارسالی این فرستندهها 37.5 کیلوهرتز است و میتوانند از عمق چهار هزار و 267 متری سیگنالهای خود را ارسال کنند. سیگنالهای این فرستنده هر ثانیه یکبار و برای 30 روز مداوم ارسال می شود. عمر مفید باتری این فرستنده تا 6 سال است اما شارژ آن پس از 30 روز به اتمام خواهد رسید. این سیگنال توسط گوش انسان شنیده نمی شود، اما به راحتی توسط رادار و سونار زیردریایی شناسایی می شود.
جعبه سیاه هواپیما چگونه کار می کند؟
جعبه سیاه هواپیما از دو بخش تشکیل شده که یکی برای ثبت اطلاعات پرواز (FDR) و دیگری برای ثبت اطلاعات داخل کابین خلبان (CDR)بکار می رود. این قسمت ها اطلاعات مربوطه را ثبت و ضبط می کنند. در صورت بروز حادثه، پس از کشف جعبه سیاه، جستجوگران آن را به آزمایشگاه برده و اطلاعات درون آن را استخراج میکنند و بر اساس این اطلاعات تلاش میکنند تا سانحه را شبیهسازی کنند. دو بخش جعبه سیاه به شکل زیر اطلاعات را ثبت می کنند:
FDR یا Flight Data Recorders : سیستم FDR یا ثبت اطلاعات پرواز به گونهای طراحی شده تا بتواند تمامی اطلاعات مربوط به سیستم هواپیما را ثبت کند. حسگرهایی از نقاط مختلف بدنه هواپیما به واحد ضبط اطلاعات پرواز، متصل شده و این واحد نیز به جعبه سیاه FDR، متصل است. از این رو کوچکترین حرکت هواپیما در این سیستم به ثبت میرسد.
CDR یا Cockpit Voice Recorders : سیستم CVR متشکل از چندین میکروفن است که در داخل کابین خلبان کار گذاشته شدهاند و هر صدایی، از مکالمات خلبان گرفته تا صدای زدن کلیدهای مختلف را به ثبت میرساند. در هر کابین خلبانی چهار میکروفن قرار دارد که هریک از آنها به سیستم CVR متصل است. میکروفنها امواج صوتی را به CVR ارسال میکنند تا دیجیتالی شده و ذخیره شوند. این چهار میکروفن درون هدست خلبان،کمک خلبان، کمک دوم خلبان و مرکز کابین خلبانی کار گذاشته شدهاند.
با تمام این توضیحات هستند پروازهایی که هنوز هیچ اطلاعاتی از آنها در دست نیست مثل پرواز شماره 370 شرکت هواپیمایی مالزی که در مارچ 2014 ناپدید شد و در جستجوی آن 26 کشور با مالزی همکاری کردند اما متاسفانه نتیجه مثبتی در بر نداشت.
مطالب مرتبط :
تاریخ انتشار:1398/10/24
بروز رسانی:1399/06/03
بلیط جت به سرعت جت